W Polsce aż 39% żywności kupowanej w każdym tygodniu jest wyrzucane
Z najnowszego raportu firmy Samsung wynika, że zrozumienie, które produkty powinny być przechowywane w lodówce, pomogłoby polskim gospodarstwom domowym uniknąć marnowania żywności.
- W Polsce aż 39% żywności kupowanej w każdym tygodniu jedzenia trafia na śmietnik
- 73% badanych uważa, że sposobem na ograniczenie marnowania żywności jest lepszy system organizacji jej przechowywania
- 84% są przekonane, że nabywane produkty spożywcze dłużej zachowałyby przydatność do spożycia, gdyby były właściwie przechowywane
- Przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach i wykorzystanie nowoczesnych technologii w lodówkach może pomóc zmniejszyć skalę marnowania żywności
Co marnujemy najczęściej?
Choć podczas lockdownu Polacy poświęcali cotygodniowym zakupom więcej uwagi niż dotychczas, nowe badanie firmy Samsung wykazało, że społeczeństwu brakuje wiedzy o tym, gdzie należy przechowywać najczęściej używane produkty spożywcze – w lodówce czy na wierzchu. Właśnie ta niewiedza jest przyczyną marnowania żywności w gospodarstwach domowych o wartości nawet kilkunastu tysięcy złotych w skali roku.
Produkty, które najczęściej są wyrzucane to owoce – większość osób nieprawidłowo przechowuje gruszki (80%), jabłka (84%) i pomarańcze (84%), umieszczając je na wierzchu, podczas gdy trzymanie ich w lodówce znacznie przedłuża ich świeżość. Z danych wynika też, że w największym stopniu ulegają zepsuciu świeże zioła (43%), dania gotowe (42%) oraz sosy/dodatki (42%). Zaskakuje fakt, że droga żywność, taka jak gotowe posiłki, a zatem produkty najczęściej przeznaczone do zamrożenia, przechowywane są w lodówce, gdzie zajmują przestrzeń i szybko ulegają zepsuciu.
Dane pokazują również, że do najczęstszych przyczyn marnowania żywności w gospodarstwie domowym należą niesprawdzanie terminu przydatności do spożycia (42%), nieplanowanie posiłków przed zakupami (29%) oraz zapominanie, że dane produkty już znajdują się w naszej lodówce (27%).
Sposób na przechowywanie
W Polsce niemal cztery osoby na pięć (78%) czują się winne z powodu ilości marnowanej żywności, w wyniku lockdownu ponad połowa (51%) jest bardziej świadoma tego, ile produktów spożywczych wyrzuca, a 74% osób ma plan, jak zaradzić temu problemowi w swoim gospodarstwie domowym.
Firma Samsung zaproponowała rozwiązania, które pomagają ograniczyć marnowanie jedzenia. W nowych lodówkach Samsung Grand+ zastosowano wiele zaawansowanych technologii, takich jak szuflada z kontroloą wilgotności Humidity Fresh+ i komora zero Optimal Fresh+, przez co zapewniają one idealne warunki do tego, by żywność dłużej pozostała przydatna do spożycia, a jednocześnie pomaga zachować świeżość nawet łatwo psujących się artykułów.
Użytkownicy, którzy chcą przechowywać więcej, nie rezygnując z miejsca w kuchni, bez obaw o to, że zapomną o produktach w zapełnionej lodówce, będą zadowoleni z technologii SpaceMax™. Sprawia ona, że lodówka o tych samych gabarytach ma cieńsze ścianki, a tym samym – większą pojemność.
Warto zastanowić się, jak najlepiej wykorzystać przestrzeń w lodówce i jakie jej funkcje pomogą dłużej zachować świeżość żywności. Rozwiązania w lodówkach Grand+, ułatwiają ograniczenie niewykorzystanego miejsca, a w rezultacie pozwalające przechowywać więcej produktów. To idealne rozwiązania, jeśli w kuchni mamy mało miejsca lub robimy większe zakupy na co dzień, czy na specjalne okazje – powiedział Olaf Krynicki, Rzecznik Prasowy Samsung Electronics Polska.
Więcej informacji o Samsung Grand+ na www.grandplus.samsung.pl
Co musisz wiedzieć, żeby nie marnować jedzenia?
- Pamiętaj, że różne owoce i warzywa wymagają odmiennych warunków przechowywania. Np. awokado, brzoskwinie i melony, zanim dojrzeją, należy przechowywać poza lodówką, a dopiero potem schować do lodówki, aby zapobiec ich zepsuciu
- Dostosuj lodówkę do własnych potrzeb – dzięki nowym, elastycznym półkom w lodówkach Grand+ łatwiej rozmieścisz wszystkie artykuły spożywcze, nawet te niewymiarowe
- Modele z technologią No Frost zagwarantują świeżość produktów, a przy tym unikasz oblodzenia wnętrza lodówki, co oszczędza kłopotów z rozmrażaniem i utrzymywaniem urządzenia w czystości
- Pamiętaj o odpowiedniej wilgotności. W jej utrzymaniu pomagają specjalne szuflady z funkcją regulacją wilgotności – pozwolą one utrzymać chrupkość świeżych owoców i warzyw w lodówce
- Surowe mięso, drób i ryby należy zawsze przechowywać w opakowaniu na dolnej półce lodówki. W ten sposób zapachy nie rozejdą się po całym wnętrzu urządzenia, a soki nie będą kapały na inne produkty. Strefa Optimal Fresh+ w lodówce Samsung pozwala na dłuższe przechowywanie mięsa, a także owoców i warzyw. W jednej komorze systemu Optimal Fresh+ możemy ustawić dwie strefy z różnymi temperaturami.
Więcej porad na www.foodwaste.samsung.pl
Europejskie badanie ankietowe przeprowadzono w 11 krajach w listopadzie 2020 roku z udziałem 20 000 osób. W Polsce w badaniu wzięło udział 2000 dorosłych Polaków.

Święta coraz bliżej! To idealny moment, aby pomyśleć o prezentach.

EZVIZ ogłasza wyjątkowe promocje na Black Week. Produkty nawet o 500 zł tańsze!

Atrakcyjne promocje od Jabra na Black Friday i Cyber Monday 2024
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Konsument

Proces deregulacji nie dotyczy branży tytoniowej. Jest propozycja kolejnej ustawy w ciągu kilku miesięcy
Najpierw wprowadzenie podatku akcyzowego na saszetki nikotynowe, potem propozycja przepisów, które zmierzają do wycofania tych produktów z rynku – przedstawiciele środowisk biznesowych podkreślają, że przygotowywane przez resort zdrowia przepisy wprowadzają chaos legislacyjny w branży tytoniowej. To tym bardziej dziwi przedsiębiorców, że stoi w opozycji do prowadzonego przez rząd procesu deregulacji w gospodarce. W dodatku może mieć negatywne skutki dla budżetu państwa i doprowadzić do skokowego wzrostu szarej strefy
Bankowość
Grzyby rozkładające tekstylia nagrodzone w konkursie ING. 1 mln zł trafi na innowacyjne projekty dla zrównoważonych miast

Firma Myco Renew, która opracowała technologię rozkładającą tekstylia za pomocą grzybów, została laureatem siódmej edycji Programu Grantowego ING. Motywem przewodnim konkursu skierowanego do start-upów i młodych naukowców był tym razem zrównoważony rozwój miast i społeczności. Łącznie na nagrodzone innowacyjne projekty trafił 1 mln zł. Wśród nich są także bezzałogowe statki powietrzne dostarczające defibrylatory czy system do zbierania deszczówki w blokach.
Ochrona środowiska
Rusza budowa lądowej infrastruktury dla projektów Bałtyk 2 i Bałtyk 3. Prąd z tych farm wiatrowych popłynie w 2027 roku

Ruszyła budowa lądowej infrastruktury dla morskich farm wiatrowych Bałtyk 2 i Bałtyk 3 rozwijanych przez Equinor i Grupę Polenergia. To przede wszystkim baza serwisowa w Łebie i dwie stacje elektroenergetyczne. Jednocześnie trwają przygotowania do rozpoczęcia prac na morzu. Pierwszy prąd z obu projektów popłynie w 2027 roku, a w kolejce czeka morska farma wiatrowa Bałtyk 1 – największy i najbardziej zaawansowany projekt II fazy rozwoju offshore.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.