Samsung zaprasza na finał MasterChef Junior
Szósta edycja zmagań młodych i zdolnych kucharzy dobiega końca. Już 9 maja stacja TVN wyemituje finałowy, 10. odcinek programu MasterChef Junior, w którym wyłoniony zostanie najlepszy szef kuchni. Uczestników w walce o tytuł wspierają innowacyjne urządzenia Samsung: piekarniki Dual Cook Flex™, lodówki Samsung Side by Side oraz Combi z dolnym zamrażalnikiem, a także płyty gazowe.
Siedemnaścioro uczestników i uczestniczek MasterChef Junior od tygodni walczy o spełnienie swoich kulinarnych marzeń, kreatywnie wypełniając zadania otrzymywane od jury. Na drodze do tytułu młodzi kucharze zmierzyli się z takimi wyzwaniami jak przygotowanie ciasta z warzyw, dania kuchni włoskiej, potrawy z halibuta, owoców morza czy monodesery, wielokrotnie udowadniając swój kunszt.
W walce z czasem i skomplikowanymi daniami uczestnikom dziecięcej edycji programu pomagały innowacyjne sprzęty kuchenne Samsung – partnera 6. edycji MasterChef Junior.
Podwójne pieczenie – większa niezależność
Zadania, które otrzymują uczestnicy wymagają nierzadko różnego rodzaju obróbki termicznej. Wszystko po to, aby na talerzu stworzyć idealną kompozycję. Jednoczesne pieczenie, gotowanie i smażenie to prawdziwy popis podzielności uwagi. A co gdy musimy zmierzyć się z pieczeniem dwóch potraw jednocześnie?
W tej sytuacji z pomocą przychodzi rewolucyjny piekarnik Samsung Dual Cook Flex™. Dzięki specjalnemu separatorowi można piec w tym samym czasie tak różne dania jak ryba i sernik w dwóch odmiennych trybach i temperaturach bez ryzyka przenikania się zapachów. Rozwiązanie to sprawdza się na przykład gdy mali kucharze otrzymują zadanie przygotowania dania głównego oraz deseru.
Jak to działa? Innowacyjne, dzielone drzwi Flex Door pozwalają na otwarcie tylko górnej części urządzenia, pozostawiając dolną komorę szczelnie zamkniętą, dzięki czemu warunki w niej nie ulegają zmianie. Jest to ułatwieniem gdy musimy doglądać dania, piekącego się na pierwszym poziomie bez jednoczesnej ingerencji w drugą, dolną strefę pieczenia. Pozwala to na przykład na regularne podlewanie pieczeni, bez ryzyka opadnięcia wrażliwego na wahnięcia temperatur ciasta. To nie tylko oszczędność czasu, ale także niespotykana wcześniej wygoda.
Świeże składniki kluczem do sukcesu
Różnorodność w kuchni wymaga nie tylko dużej lodówki, w której zmieszczą się wszystkie produkty, ale także takiej która umożliwi im zachowanie świeżości na dłużej. Dużo miejsca na produkty w lodówkach Samsung Side by Side oraz Combi z dolnym zamrażalnikiem z zapewnia technologia SpaceMax™, pozwalająca na uzyskanie dodatkowej przestrzeni bez zmiany wymiarów zewnętrznych urządzenia. Wysokowydajna izolacja sprawia, że ścianki urządzenia są cieńsze, a wydajność energetyczna utrzymuje się na wysokim poziomie. Dla użytkownika oznacza to jeszcze więcej miejsca na produkty.
W zachowywaniu smaku oraz aromatu żywności niezastąpione są technologie użyte w lodówkach Samsung takie jak Twin Cooling Plus™, która optymalizuje temperaturę i wilgotność w lodówce oraz zamrażarce. Przechowywana w urządzeniu żywność pozostaje soczysta i świeża nawet dwa razy dłużej*, a dzięki niezależnym obiegom powietrza zapachy produktów nie mieszają się, zachowując swój naturalny aromat. Co więcej kompresor Digital Inverter w lodówkach Samsung optymalizuję pracę tak, aby maksymalnie ograniczyć wahania temperatury do ±0,5°C**. W zachowaniu stałej temperatury pomaga też elegancki, metalowy panel Metal Cooling™, który stabilizuje temperaturę wewnątrz urządzenia po otwarciu drzwi.
Poza piekarnikami Dual Cook Flex™ i lodówkami Samsung, młodzi mistrzowie kuchni będą korzystać również z płyt gazowych Samsung.
Emocje w MasterChef Junior sięgną zenitu już w niedzielę 9 maja o godzinie 20:00! Zobacz kto wygra 6. edycję!
* Poziom świeżości podany na podstawie wyników prób przeprowadzonych przez SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH* dla lodówek RS6*N8* w porównaniu do konwencjonalnego modelu Samsung RSA1U*
** Działa wyłącznie w komorze lodówki, przy zamkniętym urządzeniu.

Święta coraz bliżej! To idealny moment, aby pomyśleć o prezentach.

EZVIZ ogłasza wyjątkowe promocje na Black Week. Produkty nawet o 500 zł tańsze!

Atrakcyjne promocje od Jabra na Black Friday i Cyber Monday 2024
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Konsument

Proces deregulacji nie dotyczy branży tytoniowej. Jest propozycja kolejnej ustawy w ciągu kilku miesięcy
Najpierw wprowadzenie podatku akcyzowego na saszetki nikotynowe, potem propozycja przepisów, które zmierzają do wycofania tych produktów z rynku – przedstawiciele środowisk biznesowych podkreślają, że przygotowywane przez resort zdrowia przepisy wprowadzają chaos legislacyjny w branży tytoniowej. To tym bardziej dziwi przedsiębiorców, że stoi w opozycji do prowadzonego przez rząd procesu deregulacji w gospodarce. W dodatku może mieć negatywne skutki dla budżetu państwa i doprowadzić do skokowego wzrostu szarej strefy
Bankowość
Grzyby rozkładające tekstylia nagrodzone w konkursie ING. 1 mln zł trafi na innowacyjne projekty dla zrównoważonych miast

Firma Myco Renew, która opracowała technologię rozkładającą tekstylia za pomocą grzybów, została laureatem siódmej edycji Programu Grantowego ING. Motywem przewodnim konkursu skierowanego do start-upów i młodych naukowców był tym razem zrównoważony rozwój miast i społeczności. Łącznie na nagrodzone innowacyjne projekty trafił 1 mln zł. Wśród nich są także bezzałogowe statki powietrzne dostarczające defibrylatory czy system do zbierania deszczówki w blokach.
Ochrona środowiska
Rusza budowa lądowej infrastruktury dla projektów Bałtyk 2 i Bałtyk 3. Prąd z tych farm wiatrowych popłynie w 2027 roku

Ruszyła budowa lądowej infrastruktury dla morskich farm wiatrowych Bałtyk 2 i Bałtyk 3 rozwijanych przez Equinor i Grupę Polenergia. To przede wszystkim baza serwisowa w Łebie i dwie stacje elektroenergetyczne. Jednocześnie trwają przygotowania do rozpoczęcia prac na morzu. Pierwszy prąd z obu projektów popłynie w 2027 roku, a w kolejce czeka morska farma wiatrowa Bałtyk 1 – największy i najbardziej zaawansowany projekt II fazy rozwoju offshore.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.