Pakowanie próżniowe pozwala robić zakupy rzadziej?
Rumour PR
Sueska 12
02-761 Warszawa
krzysztof.malcher|rumour.pl| |krzysztof.malcher|rumour.pl
791 791 838
www.rumour.pl
W obecnych czasach szczególne znaczenie zyskuje odpowiednie przechowywanie żywności. Zakupy staramy się robić raz w tygodniu i nie chcemy, aby poszczególne produkty uległy zepsuciu. Jednym z najlepszych rozwiązań może okazać się pakowanie próżniowe, które pozwala na nawet pięciokrotne wydłużenie terminu przydatności do spożycia produktów lub nawet całych potraw.
Według zaleceń, które obecnie obowiązują, powinniśmy znacznie ograniczyć nasze kontakty z innymi ludźmi. Znajduje to również odzwierciedlenie w sposobie wykonywania zakupów – staramy się ograniczyć ich częstotliwość do jednego wyjścia w tygodniu lub poszukujemy opcji z dostawą do domu. Zaplanowanie tygodniowego jadłospisu pomaga, ale nie rozwiązuje problemu przechowywania żywności, która po kilku dniach może być już nieświeża. Co zrobić z namiarem świeżych owoców lub z dostarczoną w poniedziałek rybą, która przygotowana ma być na piątek? Jak przechowywać żywność, aby oprócz przydatności do spożycia zachować smak, aromat i wartości odżywcze? Rozwiązanie jest proste – pakowanie próżniowe.
Ekologiczne przechowywanie żywności = oszczędność czasu i pieniędzy
Istnieje wiele sposobów na przedłużenie przydatności do spożycia niektórych produktów, ale czy znamy wszystkie konsekwencje ich stosowania? Kiszonki są doskonałym źródłem zróżnicowanych składników odżywczych i witamin, ale ich przygotowanie wymaga czasu. Z kolei np. mrożenie mięsa w zwykłej torbie jest olbrzymim błędem. Kilkugodzinne rozmrażanie w temperaturze pokojowej naraża na rozwój szkodliwych bakterii. Dlatego też idealnym rozwiązaniem jest wykorzystanie systemów próżniowego pakowania żywności. Odizolowanie produktów od powietrza eliminuje ryzyko rozwoju bakterii i innych patogenów oraz wydłuża przydatność do spożycia produktów nawet pięciokrotnie. Obsługa zgrzewarki próżniowej jest dziecinnie prosta. Wystarczy dany produkt czy potrawę włożyć do specjalnego worka lub pojemnika, następnie podłączyć do urządzenia, nacisnąć przyciska, a reszta zrobi się sama. Powietrze zostanie odessane, a sam pakunek szczelnie zamknięty. Żywności nie musimy chować do zamrażarki. Pojemnik do próżniowego pakowania, z którego zostało usunięte powietrze metodą próżniową przechowujemy w lodówce.
Jednym z producentów, którzy mają bogatą ofertę urządzeń do próżniowego pakowania żywności jest marka FoodSaver, funkcjonująca na rynku od 1987 roku. W swoim portfolio produktowym posiada szeroki zakres zgrzewarek, ręcznych urządzeń do pakowania próżniowego, pojemników, folii oraz worków, które pomogą zachować świeżość żywności na dłużej.
Szybkim i ekonomicznym rozwiązaniem jest ręczne urządzenie do pakowania próżniowego FoodSaver VS1192X. Ten niewielki sprzęt zaoszczędzi miejsce w kuchni i utrzyma jedzenie w świeżości. Dzięki prostemu, jednoprzyciskowemu mechanizmowi i bezprzewodowej, ergonomicznej konstrukcji, urządzenie jest niezwykle proste i przyjazne w obsłudze. Co ważne, jedno ładowanie wystarcza aż na 100 cykli próżniowego pakowania. Urządzenie jest kompatybilne ze wszystkimi pojemnikami do przechowywania próżniowego marki FoodSaver. Można ich używać w mikrofalówce, zmywarce czy zamrażarce. Nie przejmują zapachów i są odporne na zarysowania. Urządzenie współpracuje także z profesjonalnymi zapinanymi torebkami próżniowymi FoodSaver. Dla osób, które chciałby korzystać ze specjalnej folii do próżniowego pakowania, przeznaczone jest równie kompaktowe urządzenie FoodSaver VS1190X. Pozwala ono, m.in. na zamarynowanie mięsa w piętnaście minut.
Duża rodzina to duże potrzeby
Na zakupy dla całej rodziny FoodSaver ma idealne rozwiązanie. Wysokiej jakości zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS005x ze stali nierdzewnej, dzięki dwóm trybom pracy umożliwia pakowanie próżniowe dostosowane do rodzaju żywności: suchej lub wilgotnej. W odróżnieniu od innych sposobów pakowania, metoda próżniowa pozwala na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych, a także ochronę przed bakteriami. Zgrzewarka jest odpowiednia do każdego rodzaju żywności. Również do mięs, sosów czy konfitur z owoców. FoodSaver FFS005x ma wbudowany schowek na rolkę i gilotynę, które sprawiają, że urządzenie jest uniwersalne i nie przysparza problemu w pakowaniu dużej ilości produktów. Urządzenie korzysta z dwóch trybów pracy: do żywności wilgotnej lub suchej. Dodatkowy tryb pulsacyjny ułatwia pakowanie produktów delikatnych. Zgrzewarka jest kompatybilna ze wszystkimi akcesoriami FoodSaver.
Cała ofertę marki można znaleźć w oficjalnym sklepie internetowym pod adresem: www.food-saver.pl.

Święta coraz bliżej! To idealny moment, aby pomyśleć o prezentach.

EZVIZ ogłasza wyjątkowe promocje na Black Week. Produkty nawet o 500 zł tańsze!

Atrakcyjne promocje od Jabra na Black Friday i Cyber Monday 2024
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Transport

Duże magazyny energii przyspieszą rozwój transportu niskoemisyjnego w Europie. Przyszłością może być wodór służący jako paliwo i nośnik energii
Zmiany w europejskim transporcie przyspieszają. Trendem jest elektromobilność, zwłaszcza w ramach logistyki „ostatniej mili”. Jednocześnie jednak udział samochodów w pełni elektrycznych w polskich firmach spadł z 18 do 12 proc., co wpisuje się w szerszy europejski trend spowolnienia elektromobilności. Główne bariery to ograniczona liczba publicznych stacji ładowania, wysoka cena pojazdów i brak dostępu do odpowiedniej infrastruktury. – Potrzebne są odpowiednio duże magazyny taniej energii. Przyszłością przede wszystkim jest wodór – ocenia Andrzej Gemra z Renault Group.
Infrastruktura
W Polsce w obiektach zabytkowych wciąż brakuje nowoczesnych rozwiązań przeciwpożarowych. Potrzebna jest większa elastyczność w stosowaniu przepisów

Pogodzenie interesów konserwatorów, projektantów, inwestorów, rzeczoznawców i służby ochrony pożarowej stanowi jedno z największych wyzwań w zakresie ochrony przeciwpożarowej obiektów konserwatorskich. Pożary zabytków takich jak m.in. katedra Notre-Dame w Paryżu przyczyniają się do wprowadzania nowatorskich rozwiązań technicznych w zakresie ochrony przeciwpożarowej. W Polsce obowiązuje już konieczność instalacji systemów detekcji. Inwestorzy często jednak rezygnują z realizacji projektów dotyczących obiektów zabytkowych z uwagi na zmieniające się i coraz bardziej restrykcyjne przepisy czy też względy ekonomiczne.
Polityka
Polska może się stać Doliną Krzemową Europy. Potrzeba jednak wsparcia finansowego start-upów i mocniejszej deregulacji

Polskie start-upy skoncentrowane są głównie na rozwoju nowoczesnych technologii informatycznych i cyfrowych. Wyraźny nacisk na oprogramowanie i aplikacje oraz big data i data science wskazuje na silne zainteresowanie narzędziami analitycznymi i rozwiązaniami wspierającymi transformację cyfrową w różnych branżach – wynika z raportu „Rynek start-upów w Polsce. Trendy technologiczne”, który został opracowany w 2024 roku w MRiT. Zdaniem europarlamentarzystów Polska ma szansę się stać Doliną Krzemową, jednak rozwój start-upów blokowany jest m.in. przez ograniczony dostęp do finansowania oraz niekorzystne i nadmierne regulacje.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.