Koniec z marnowaniem żywności. Jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce?
Właściwe przechowywanie żywności to nie tylko kwestia ekologii czy oszczędności, ale także naszego zdrowia. Kierując się kilkoma prostymi zasadami możemy chłodzić i zamrażać gotowe potrawy, półprodukty, warzywa, owoce, mięso oraz wiele innych produktów spożywczych bez obaw, że nam zaszkodzą. Dodatkowe wsparcie zapewnią nowoczesne technologie dostępne w nowych lodówkach Samsung.
Każdego roku gospodarstwa domowe wyrzucają ogromne ilości pożywienia. Marnotrawienie żywności to problem nie tylko etyczny, ale także środowiskowy. Każdy wyrzucony produkt przyczynia się bowiem do zmiany klimatu, a także uczestniczy w marnowaniu ograniczonych zasobów, takich jak ziemia, energia i woda. To także realny koszt finansowy dla konsumentów, którego zminimalizowanie przyniosłoby oszczędności w budżecie domowym.
Marnotrawienie żywności jest często efektem prostych do wyeliminowania błędów, takich jak np. przeoczenie mijającego terminu przydatności do spożycia. Takich sytuacji można unikać układając bliżej drzwi jedzenie starsze, z krótszą datą ważności. Dzięki temu będzie pod ręką, gdy następnym razem otworzymy lodówkę. Drugim błędem jest przechowywanie produktów w nieoptymalnych warunkach. Nieodpowiednia temperatura lub wilgotność powietrza może prowadzić do rozwoju pleśni lub bakterii niszczących niektóre białka oraz witaminy. W wyniku tego żywność traci wartości odżywcze i zmienia smak, a w skrajnych przypadkach może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Promując ideę less waste, Samsung przygotował infografiki z podstawowymi zasadami dotyczącymi chłodzenia oraz zamrażania żywności.
Idealne warunki chłodzenia
Dążenie do ograniczenia marnotrawienia żywności wspierają technologie w lodówkach Samsung, takie jak szuflada z kontrolą wilgotności Humidity Fresh+ i komora zero Optimal Fresh+, które zapewniają idealne warunki do tego, by nawet łatwo psujące się artykuły dłużej pozostawały przydatne do spożycia. Komora zero Optimal Fresh+ wyposażona jest w przesuwaną podziałkę, która umożliwia wyodrębnienie dwóch stref z różnym poziomem temperatur optymalnych dla danych grup produktów (np. -1°C dla mięsa, wędlin oraz ryb i 1°C dla owoców i warzyw*). Z kolei szuflada Humidity Fresh+ zapewnia wyjątkowe warunki z wysokim poziomie wilgotności idealne do przechowywania owoców i warzyw, tak aby zachowały wartości odżywcze, chrupkość, zapach i doskonały smak. Prosta regulacja wilgotności dostosuje optymalny poziom do przechowywania owoców (do 70%) lub warzyw (do 80%). Unikalna konstrukcja pokrywy uszczelniającej pozwala nawet dwa razy dłużej cieszyć się ich świeżością**.
Zamrażanie bez tajemnic
Mrożenie to dokonały sposób, by bez użycia konserwantów przedłużyć świeżość jedzenia. Funkcja Power Freeze (intensywne zamrażanie) ułatwia i przyspiesza zamrażanie dużej ilości żywności poprzez czasowe obniżenie temperatury do minimalnej. Dzięki zastosowaniu technologii No Frost nadmiar wilgoci jest przechwytywany i odparowywany poza urządzenie za pomocą specjalnych grzałek. W praktyce oznacza to, że nie osadza się ona we wnętrzu zamrażarki w postaci szronu lub lodu, dzięki czemu nie trzeba jej rozmrażać, a produkty nie pokrywają się lodem i nie sklejają ze sobą.
A jeśli potrzebujemy dodatkowego miejsca do przechowywania technologia Cool Select+ pozwala na zamianę zamrażalnika w chłodziarkę. Za pomocą jednego przycisku możemy ustawić jedną z czterech różnych temperatur: chłodzenie (2 ℃), podmrażanie (-1 ℃), delikatne mrożenie (-5 ℃) lub zamrażanie (-15 ~ -23 ℃).
*Ustawienia temperatur w strefach są zależne od ogólnych ustawień chłodziarki. Przykładowe warunki dla temperatury chłodziarki 1°C. Temperatura w lewej strefie jest obniżona o 2°C względem tej ustawionej w całym urządzeniu.
**Wewnętrzne testy porównawcze modeli RB38T775CSR oraz RB34K6232SS.
Święta coraz bliżej! To idealny moment, aby pomyśleć o prezentach.
EZVIZ ogłasza wyjątkowe promocje na Black Week. Produkty nawet o 500 zł tańsze!
Atrakcyjne promocje od Jabra na Black Friday i Cyber Monday 2024
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Duża inwestycja w browarze w Elblągu. Nowa linia produkuje piwo z prędkością 60 tys. puszek na godzinę
W tym tygodniu Grupa Żywiec uruchomiła w Elblągu nową linię do produkcji piwa w puszce. Dwukrotnie szybsza od dotychczasowej zwiększyła zdolności produkcyjne browaru o 30 proc. Poza poprawą efektywności nowa technologia ma także wpłynąć na obniżenie śladu węglowego zakładu. Pozwoli bowiem zredukować zużycie ciepła, wody i energii elektrycznej.
Media i PR
Europosłowie PiS i Konfederacji ostrzegają przed europejską cenzurą. Blokowanie treści w sieci zagraża wolności słowa
Akt o usługach cyfrowych (DSA) – przez nałożenie obowiązków na platformy mediowe – ma co do zasady ograniczyć rozprzestrzenianie nielegalnych treści w sieci, fake newsów i mowy nienawiści. To istotne, zwłaszcza w kontekście agresywnej rosyjskiej dezinformacji w social mediach. Nowe przepisy budzą jednak wątpliwości w zakresie cenzury i ograniczania wolności słowa.
Ochrona środowiska
Sektor budowlany coraz bardziej skupia się na celach dekarbonizacji. Firmom potrzebne jest jednak wsparcie finansowe i legislacyjne
Sektor budowlany coraz mocniej koncentruje się na realizacji celów dekarbonizacji. Przed polskim budownictwem stoją liczne wyzwania związane ze zrównoważonym rozwojem, redukcją emisji CO2 oraz dostosowaniem się do unijnych regulacji wspierających te działania. Cała branża już inwestuje w zielone technologie i innowacje, ale by skutecznie realizować założenia dekarbonizacji, konieczne jest wsparcie – zarówno finansowe, jak i legislacyjne.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.