Jak korzystać z lodówki, aby dbać o środowisko i oszczędzać
Myśląc o ekologicznych sprzętach w naszej zielonej kuchni, przede wszystkim uwzględniamy aspekt energooszczędności. Kupowanie takich urządzeń to jeden z głównych sposobów na zastosowanie proekologicznych rozwiązań w naszym codziennym życiu. Bardzo ważne jest, by wziąć to pod uwagę przy wyborze nowej lodówki, ponieważ są one jednymi z najbardziej energochłonnych urządzeń w gospodarstwie domowym. Nie jest więc zaskoczeniem, że wielu producentów lodówek podjęło znaczne wysiłki, aby łatwiej było nam troszczyć się o planetę i równocześnie obniżyć rachunki za prąd i wodę. W porównaniu do tych produkowanych ponad 10 lat temu, obecnie lodówki są znacznie bardziej przyjazne środowisku, ponieważ gwarantują wydajną i energooszczędną pracę urządzeń.
OGRANICZENIE ZUŻYCIA ENERGII I WYRZUCANEJ ŻYWNOŚCI
Wraz z rosnącą ilością globalnych problemów środowiskowych i społecznych, energooszczędność sprzętów kuchennych to za mało. Jednym z ogromnych problemów z jakim aktualnie się mierzymy jest marnowanie żywności. Około 30% całej wyprodukowanej żywności jest obecnie wyrzucana i szkodzi środowisku. Mimo tego, że ponad połowa społeczeństwa wykazuje chęć niemarnowania żywności, to w dalszym ciągu robimy zbyt duże, nieprzemyślane zakupy, przechowujemy produkty nieprawidłowo i wyrzucamy je, gdy nie wyglądają już idealnie.
JAK OSZCZEDZAĆ? Nie wypełniaj lodówki po brzegi
Lodówka potrzebuje cyrkulacji powietrza, aby utrzymać żywność w równomiernej temperaturze. Układanie produktów zbyt ciasno może sprawić, że niektóre z nich będą zbyt zimne lub nawet zamarzną, a inne z powodu nadmiernego ciepła nie zachowają swojej świeżości. Staraj się, aby lodówka była wypełniona w około 2/3 objętości.
Nie wkładaj ciepłego jedzenia
Przed włożeniem do lodówki żywności powinna ona wystygnąć. Im mniej pracy musi wykonać lodówka, by schłodzić jedzenie, tym mniej energii zużyje.
Ogranicz do minimum czas, kiedy drzwi lodówki są otwarte
Im dłużej drzwi są otwarte, tym więcej zimnego powietrza ucieka i tym więcej energii jest potrzebne do ponownego obniżenia temperatury.
Reguluj temperaturę
Upewnij się, że temperatura nie jest zbyt niska. Lodówki nie powinny być ustawione na temperaturę niższą niż 5ºC, a zamrażarki na mniej niż -18ºC. Ustawienie zbyt niskiej temperatury sprawi, że zużyjemy więcej energii, natomiast zbyt wysokie temperatury prowadzą do przedwczesnego psucia się żywności.
Do chłodzenia lodówki użyj mrożonek
Jeśli rozmrażasz jedzenie z zamrażarki, włóż je do lodówki. Pomaga to chłodzić lodówkę bez zużycia energii.
Zadbaj o czystość wszystkich elementów lodówki
Zatkanie przez zabrudzenie któregoś z otworów w lodówce sprawia, że dopływ zimna może być ograniczony, przez co sprzęt w celu schłodzenia zużywa więcej energii.
Zapewnij lodówce wystarczającą ilość miejsca
Upewnij się, że lodówka ma wokół siebie wystarczająco dużo miejsca na cyrkulację powietrza i trzymaj ją z dala od zewnętrznych źródeł ciepła, w tym również od słońca.
ZASTOSOWANIE NOWOCZESNYCH ROZWIĄZAŃ
Poza ogólnymi zasadami, jakie należy na co dzień stosować w naszych kuchniach, by jak najmniej jedzenia trafiało do kosza, warto również zdecydować się na sprzęt AGD, który przy jednoczesnym oszczędzaniu wody i energii pozwoli nam ograniczyć ilość marnowanej żywności. A wszystko to dzięki nowoczesnym funkcjom, które znajdziemy między innymi w lodówkach marki Electrolux. Zapewniają one doskonałe środowisko utrzymujące jakość jedzenia na dłużej, dzięki czemu nie trafia ono do śmieci.
Szuflada NaturaFresh™ gwarantuje świeższe produkty aż do trzech razy dłużej
Komora chłodziarko-zamrażarki NaturaFresh może utrzymywać temperaturę 0°C – idealną dla mięsa i ryb. Temperaturę i wilgotność możemy dodatkowo regulować, co gwarantuje doskonałe warunki do przechowywania różnych produktów. W efekcie żywność zachowuje konsystencję i smak, jak świeżo po zakupie.
Eko - duża szuflada
Specjalnie zaprojektowana szuflada na warzywa MaxiBox, umożliwia przechowywanie w chłodziarce nawet największych produktów. Dzięki temu pozwala łatwo i efektywnie zagospodarować dostępną przestrzeń. Zmieści się w niej nawet cały arbuz.
Technologia TwinTech NoFrost
Dzięki zintegrowanemu systemowi LowFrost w chłodziarko-zamrażarce, możliwe jest kontrolowanie oszronienia. System redukuje gromadzenie się lodu, dzięki czemu wymaga ona rzadszego rozmrażania. Powstrzymanie gromadzenia się szronu, zapewnia też pełną dbałość o produkty. Dodatkowo, dzięki chłodziarko-zamrażarce z technologią TwinTech od marki Electrolux produkty zachowują idealną świeżość nawet po 7 dniach.
Technologia Cooling 360°
Zapewnia stabilną temperaturę i wilgotność w każdym miejscu chłodziarki, aby produkty dłużej zachowywały oryginalny kolor, teksturę i wartości odżywcze. Dodatkowo, ściana ze stali szlachetnej szybko stabilizuje temperaturę, szczególnie w przypadku otwierania drzwi chłodziarki.
Półka SpinView
Jednym z powodów psucia się żywności jest to, że często zapominamy o produktach znajdujących się na tyle lodówki. Odpowiedzią na ten problem jest półka SpinView firmy Electrolux, którą można obracać o 360 stopni. W taki sposób uzyskujemy wygodny dostęp do wszystkich przechowywanych składników – bez potrzeby ich przekładania.
LODOWKI PRZYJAZNE DLA ŚRODOWISKA MUSZĄ BYĆ WIĘCEJ NIŻ TYLKO ENERGOOSZCZĘDNE
Rzecz w tym, że energooszczędność nie jest jedyną miarą, za pomocą której można ocenić, czy lodówka jest przyjazna dla środowiska. Warto zwrócić uwagę także na materiał, z którego są wykonane czy innowacyjne funkcje umożliwiające prawidłowe przechowywanie żywności. Jako świadomi konsumenci, przy wyborze nowej lodówki powinniśmy brać pod uwagę wszystkie te aspekty i zaczynając od naszej kuchni zadbać o dobro całej planety.

Święta coraz bliżej! To idealny moment, aby pomyśleć o prezentach.

EZVIZ ogłasza wyjątkowe promocje na Black Week. Produkty nawet o 500 zł tańsze!

Atrakcyjne promocje od Jabra na Black Friday i Cyber Monday 2024
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Konsument

Proces deregulacji nie dotyczy branży tytoniowej. Jest propozycja kolejnej ustawy w ciągu kilku miesięcy
Najpierw wprowadzenie podatku akcyzowego na saszetki nikotynowe, potem propozycja przepisów, które zmierzają do wycofania tych produktów z rynku – przedstawiciele środowisk biznesowych podkreślają, że przygotowywane przez resort zdrowia przepisy wprowadzają chaos legislacyjny w branży tytoniowej. To tym bardziej dziwi przedsiębiorców, że stoi w opozycji do prowadzonego przez rząd procesu deregulacji w gospodarce. W dodatku może mieć negatywne skutki dla budżetu państwa i doprowadzić do skokowego wzrostu szarej strefy
Bankowość
Grzyby rozkładające tekstylia nagrodzone w konkursie ING. 1 mln zł trafi na innowacyjne projekty dla zrównoważonych miast

Firma Myco Renew, która opracowała technologię rozkładającą tekstylia za pomocą grzybów, została laureatem siódmej edycji Programu Grantowego ING. Motywem przewodnim konkursu skierowanego do start-upów i młodych naukowców był tym razem zrównoważony rozwój miast i społeczności. Łącznie na nagrodzone innowacyjne projekty trafił 1 mln zł. Wśród nich są także bezzałogowe statki powietrzne dostarczające defibrylatory czy system do zbierania deszczówki w blokach.
Ochrona środowiska
Rusza budowa lądowej infrastruktury dla projektów Bałtyk 2 i Bałtyk 3. Prąd z tych farm wiatrowych popłynie w 2027 roku

Ruszyła budowa lądowej infrastruktury dla morskich farm wiatrowych Bałtyk 2 i Bałtyk 3 rozwijanych przez Equinor i Grupę Polenergia. To przede wszystkim baza serwisowa w Łebie i dwie stacje elektroenergetyczne. Jednocześnie trwają przygotowania do rozpoczęcia prac na morzu. Pierwszy prąd z obu projektów popłynie w 2027 roku, a w kolejce czeka morska farma wiatrowa Bałtyk 1 – największy i najbardziej zaawansowany projekt II fazy rozwoju offshore.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.