IFA 2020: Marka Haier prezentuje sprzęty do zabudowy kuchennej wykorzystujące sz
Marka Haier, której misją jest dostarczanie użytkownikom nowoczesnych produktów najwyższej jakości, spełniających stale zmieniające się potrzeby współczesnych gospodarstw, zaprezentowała podczas tegorocznych targów IFA nową serię urządzeń do zabudowy z serii 4, wyposażoną w sztuczną inteligencję oraz nowe chłodziarki do win wzbogacone o możliwość sterowania dzięki aplikacji hOn.
Rozwijając swoją koncepcję kuchni przyszłości, marka Haier podczas targów IFA 2020 zaprezentowała pełną gamę urządzeń do zabudowy: piekarników, kuchenek mikrofalowych, płyt indukcyjnych, płyt gazowych, okapów i zmywarek opartych na sztucznej inteligencji, zdolnych przekształcić każdą chwilę w kuchni w niezapomniane przeżycie.
W nowych piekarnikach do zabudowy wykorzystano technologię PreciTaste, która dzięki sztucznej inteligencji rozpoznaje włożone do piekarnika dania, automatycznie ustawia temperaturę pieczenia i wysyła powiadomienie, kiedy potrawa jest gotowa. Urządzenia wyposażone zostały także w czujnik, włączający je automatycznie, gdy ktoś się do nich zbliża. Piekarniki wyróżniają się także intuicyjnym interfejsem aktywowanym za pomocą głosu lub 19-calowego, w pełni dotykowego ekranu.
Kolejną prezentowaną podczas targów nowością jest płyta indukcyjna, która, dzięki innowacyjnemu rozwiązaniu PreciProbe, utrzymuje temperaturę potraw pod kontrolą, automatycznie dobierając odpowiednią moc na każdym etapie gotowania. A także powiadamia, kiedy potrawa jest gotowa. PreciProbe to niezwykle precyzyjna, kompaktowa sonda temperatury (Bluetooth), która może być używana zarówno do żywności stałej jak i płynnej, a także umożliwia próżniowe gotowanie w kąpieli wodnej. Innowacyjna technologia Multizone, dzięki zaawansowanemu systemowi wykrywania temperatury i zoptymalizowanemu zarządzaniu energią, może wykrywać obecność garnków o różnych rozmiarach na tym samym obszarze, zapewniając maksymalną elastyczność gotowania.
Serię 4 uzupełniają płyty gazowe z najmocniejszym zestawem palników na rynku (moc 5kW). Ciekawą i innowacyjną technologią dostępną w urządzeniach jest PreciFlame. Pozwala ona na perfekcyjne ustawienie siły płomienia na dziewięciu różnych poziomach intensywności.
Firma Haier podczas tegorocznych targów IFA 2020, zaprezentowała także dwa nowe modele chłodziarek do wina: Mono Zone i Double Zone, którymi można sterować za pomocą aplikacji. Urządzenia wyposażone zostały w system kontroli wilgotności, utrzymujący ją w granicach 50 – 70%, ochronę przed zewnętrznymi wibracjami, oświetlenie 3D LED i drzwi z filtrem UV w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu oświetlenia. Dzięki nowej aplikacji hOn, stworzonej do sterowania i zarządzania wszystkimi urządzeniami Haier Europe za pomocą jednego rozwiązania, będzie można - zarówno w wersji Mono Zone, jak i Double Zone – uzyskać dostęp do szeregu funkcji. W chłodziarce do wina Double Zone dostępne będą funkcje takie jak możliwość zdalnego sterowania urządzeniem czy zarządzanie temperaturą dwóch stref chłodziarki z wykorzystaniem sugestii dostarczanych przez hOn w oparciu o rodzaj przechowywanych win.
Dzięki partnerstwu z największym na świecie sklepem internetowym sprzedającym wino - Vivino (39 milinów aktywnych użytkowników) – aplikacja hOn zapewni dostęp do dodatkowych funkcji, w tym identyfikacji i katalogowania win za pomocą skanowania etykiety oraz profilowania użytkownika w celu udzielania indywidualnych porad.

Święta coraz bliżej! To idealny moment, aby pomyśleć o prezentach.

EZVIZ ogłasza wyjątkowe promocje na Black Week. Produkty nawet o 500 zł tańsze!

Atrakcyjne promocje od Jabra na Black Friday i Cyber Monday 2024
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Transport

Duże magazyny energii przyspieszą rozwój transportu niskoemisyjnego w Europie. Przyszłością może być wodór służący jako paliwo i nośnik energii
Zmiany w europejskim transporcie przyspieszają. Trendem jest elektromobilność, zwłaszcza w ramach logistyki „ostatniej mili”. Jednocześnie jednak udział samochodów w pełni elektrycznych w polskich firmach spadł z 18 do 12 proc., co wpisuje się w szerszy europejski trend spowolnienia elektromobilności. Główne bariery to ograniczona liczba publicznych stacji ładowania, wysoka cena pojazdów i brak dostępu do odpowiedniej infrastruktury. – Potrzebne są odpowiednio duże magazyny taniej energii. Przyszłością przede wszystkim jest wodór – ocenia Andrzej Gemra z Renault Group.
Infrastruktura
W Polsce w obiektach zabytkowych wciąż brakuje nowoczesnych rozwiązań przeciwpożarowych. Potrzebna jest większa elastyczność w stosowaniu przepisów

Pogodzenie interesów konserwatorów, projektantów, inwestorów, rzeczoznawców i służby ochrony pożarowej stanowi jedno z największych wyzwań w zakresie ochrony przeciwpożarowej obiektów konserwatorskich. Pożary zabytków takich jak m.in. katedra Notre-Dame w Paryżu przyczyniają się do wprowadzania nowatorskich rozwiązań technicznych w zakresie ochrony przeciwpożarowej. W Polsce obowiązuje już konieczność instalacji systemów detekcji. Inwestorzy często jednak rezygnują z realizacji projektów dotyczących obiektów zabytkowych z uwagi na zmieniające się i coraz bardziej restrykcyjne przepisy czy też względy ekonomiczne.
Polityka
Polska może się stać Doliną Krzemową Europy. Potrzeba jednak wsparcia finansowego start-upów i mocniejszej deregulacji

Polskie start-upy skoncentrowane są głównie na rozwoju nowoczesnych technologii informatycznych i cyfrowych. Wyraźny nacisk na oprogramowanie i aplikacje oraz big data i data science wskazuje na silne zainteresowanie narzędziami analitycznymi i rozwiązaniami wspierającymi transformację cyfrową w różnych branżach – wynika z raportu „Rynek start-upów w Polsce. Trendy technologiczne”, który został opracowany w 2024 roku w MRiT. Zdaniem europarlamentarzystów Polska ma szansę się stać Doliną Krzemową, jednak rozwój start-upów blokowany jest m.in. przez ograniczony dostęp do finansowania oraz niekorzystne i nadmierne regulacje.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.