Komunikaty PR

Badanie Samsung: Polacy nie chcą marnować jedzenia. Oto sposoby, jak temu zapobi

2021-06-24  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Łukasz Łyczkowski
dfusion

al. Zjednoczenia 36 lok. 5
01-830 Warszawa
lukasz.lyczkowski|dfusion.pl| |lukasz.lyczkowski|dfusion.pl
606825276
https://dfusion.pl/

Badania przeprowadzone przez Samsung dowodzą, że Polacy nie chcą marnować jedzenia, a od nowoczesnych technologii oczekują wsparcia w tym dążeniu.* Co możemy zrobić, aby zredukować liczbę odpadów w gospodarstwie domowym? Gdzie kończy się nasza odpowiedzialność, a wkracza technologia? Badania komentuje dr Monika Hoffmann – technolog żywności i żywienia.

Marnowanie żywności to ogromny problem dotykający większości państw na świecie, a do którego w znacznym stopniu przyczyniają się gospodarstwa domowe. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, aż 39% naszych zakupów spożywczych wyrzucamy do kosza. Te dane są zatrważające i skłaniają do poważnego zastanowienia się nad sposobami na lepszą organizację przestrzeni i życia domowego, w tym planowania zakupów i przechowywania żywności. Badania dowiodły jednocześnie, że aż 70% Polaków chciałoby ograniczyć marnowanie jedzenia w swoich gospodarstwach, co w perspektywie przyszłości napawa optymizmem. Od czego zacząć?

Najlepiej zacząć od przejrzenia zapasów i zaplanowania listy zakupów pod kątem przygotowania konkretnych posiłków. W przypadku produktów wymagających przechowywania w warunkach chłodniczych, warto też upewnić się, że mamy wystarczającą ilość miejsca w lodówce. Wkładając zakupy do szafek czy chłodziarek przesuńmy te, których trwałość jest krótsza, tak by były w zasięgu ręki i zostały szybko zużyte. Ważne jest też rozmieszczenie produktów w lodówkach, zgodne z przeznaczeniem poszczególnych stref, które różnią się temperaturą czy też wilgotnością. Dzięki dopasowaniu warunków przechowywania do rodzaju żywności, wydłużymy jej świeżość i chętniej wykorzystamy ją do przygotowania posiłków – mówi dr Monika Hoffmann, technolog żywności i żywienia.

Dzięki rewolucyjnej technologii SpaceMax™ lodówki Samsung oferują większą przestrzeń do przechowywania. Zastosowanie specjalnego systemu izolacji pozwoliło zmniejszyć grubość ścianek urządzenia pozostawiając więcej miejsca na produkty spożywcze. Co więcej, przestrzeń w lodówce została idealnie rozplanowana. Nowe półki zaprojektowano tak, aby swobodnie można było na nich ustawiać naczynia i pojemniki o różnych kształtach i wielkości. Półki te możemy swobodnie wsuwać i wysuwać, gdy sięgamy po głębiej schowane składniki do naszych potraw, dzięki czemu niczego nie przeoczymy i łatwiej nam będzie przypilnować terminów przydatności do spożycia. Nowe lodówki Samsung Side by Side oferują aż do 652l pojemności do przechowywania żywności i napojów, dzięki czemu o wiele łatwiej jest zorganizować miejsce na produkty, a następnie je odnaleźć. Cool Select Plus to aż 5 inteligentnych trybów pracy do wyboru, w tym tryb umożliwiający zamianę zamrażarki w chłodziarkę. To gwarancja jeszcze bardziej elastycznej przestrzeni, którą możemy dopasować do bieżących potrzeb.

Technologie przeciw marnowaniu żywności

84% Polaków uważa, że nowoczesne lodówki pomogą im ograniczyć marnowanie produktów spożywczych. Za doskonałe efekty przechowywania odpowiadają specjalnie skonstruowane szuflady i komory gwarantujące optymalne ustawienie temperatury dla danych grup produktów. To od nas zależy czy produkty spożywcze będziemy wykorzystywać w sposób optymalny, ale dzięki wsparciu technologii możemy wyrzucać znacznie mniej jedzenia.

Niska temperatura przechowywania żywności wydłuża jej trwałość, a niektóre produkty takie jak mięso czy ryby, a także owoce i warzywa mogą utrzymać wysoką jakość nawet przez dłuższy czas, gdy zapewnimy im optymalne warunki przechowywania. Miejscem przeznaczonym dla mięsa są najczęściej dolne części lodówki, w których panuje najniższa temperatura. Nowoczesne lodówki wyposażone są w szuflady umożliwiające uzyskanie temperatury w granicach 0 do -1°C, co jest optymalną temperaturą do przechowywania surowego mięsa czy ryb i pozwala na ich dłuższe niż standardowe przechowywanie przy zachowaniu wysokiej jakości. Z kolei owoce i warzywa zachowują dłużej świeżość, gdy przechowywane są w przestrzeniach o podwyższonej wilgotności, co zapewnia ich jędrność i atrakcyjny wygląd – dodaje ekspertka.

Wyróżnikiem innowacyjnych lodówek Samsung są technologie wydłużające świeżość produktów. Dzięki nim zyskujemy pewność, że podczas przygotowywania codziennych posiłków w domowym zaciszu korzystamy ze zdrowych i smacznych składników. Komora Zero Optimal Fresh+ pozwala na dwa różne sposoby wykorzystania przestrzeni. Lewa część z niższą temperaturą (np. -1°C) będzie idealna do przechowywania mięsa, wędlin oraz ryb, a prawa, z wyższą temperaturą (np. 1°C), jest znakomita dla owoców i warzyw. W szufladzie Humidity Fresh+ panują natomiast idealne warunki do przechowywania owoców i warzyw. Prosta regulacja wilgotności dostosuje jej optymalny poziom do przechowywania owoców (do 70% wilgotności) lub warzyw (do 80% wilgotności) dzięki czemu pozostaną chrupkie i soczyste. Dedykowane przestrzenie w lodówce zostały skonstruowane w taki sposób, aby zadbać o nasze produkty, a także usprawnić pracę w kuchni.

 

Monika Hoffmann - dr inż., adiunkt dydaktyczny w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej na SGGW. Główne obszary działalności naukowej to żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego; projektowanie produktu żywnościowego; towaroznawstwo żywności przetworzonej, technologia produktów pochodzenia roślinnego; żywność funkcjonalna, nowa żywność, znakowanie żywności.

 

 

*Ogólnopolskie badanie zostało przeprowadzone dla firmy Samsung przez agencję badawczą Kantar Polska. Badanie zostało zrealizowane na reprezentatywnej grupie Polaków w wieku 18-54 lat N=1000 metodą wywiadów internetowych CAWI.

**Przykładowe warunki dla temperatury chłodziarki 1°C. Temperatura w lewej strefie jest obniżona o 2°C względem tej ustawionej w całym urządzeniu. Ustawienia temperatur w strefach są zależne od ogólnych ustawień chłodziarki.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: dfusion
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
AGD i RTV Święta coraz bliżej! To idealny moment, aby pomyśleć o prezentach. Biuro prasowe
2024-12-09 | 14:30

Święta coraz bliżej! To idealny moment, aby pomyśleć o prezentach.

ROZSIĄDŹ SIĘ WYGODNIE PRZY ULUBIONYM FILMIE Niech Twój salon stanie się sercem domu dzięki 115-calowemu telewizorowi QD-Mini LED, który szczyci się tytułem
AGD i RTV EZVIZ ogłasza wyjątkowe promocje na Black Week. Produkty nawet o 500 zł tańsze!
2024-11-28 | 11:00

EZVIZ ogłasza wyjątkowe promocje na Black Week. Produkty nawet o 500 zł tańsze!

Marka EZVIZ, lider w dziedzinie inteligentnych rozwiązań dla domu, z przyjemnością ogłasza szeroką gamę promocji z okazji Black Week. Wyjątkowe okazje będą dostępne do 8 grudnia 2024
AGD i RTV Atrakcyjne promocje od Jabra na Black Friday i Cyber Monday 2024
2024-11-27 | 16:00

Atrakcyjne promocje od Jabra na Black Friday i Cyber Monday 2024

W tym roku Black Friday 2024 wypada 29 listopada. Dla łowców okazji Jabra przygotowała atrakcyjne promocje na słuchawki true wireless z serii Elite. Zakupowe święto potrwa aż do 3

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Polityka

PE przedstawił swoje priorytety budżetowe po 2027 roku. Wydatki na obronność kluczowe, ale nie kosztem polityki spójności

Parlament Europejski przegłosował w tym tygodniu rezolucję w sprawie priorytetów budżetu UE na lata 2028–2034. Europosłowie są zgodni co do tego, że obecny pułap wydatków w wysokości 1 proc. dochodu narodowego brutto UE-27 nie wystarczy do sprostania rosnącej liczbie wyzwań, przed którymi stoi Europa. Mowa między innymi o wojnie w Ukrainie, trudnych warunkach gospodarczych i społecznych oraz pogłębiającym się kryzysie klimatycznym. Eurodeputowani zwracają też uwagę na ogólnoświatową niestabilność, w tym wycofywanie się Stanów Zjednoczonych ze swojej globalnej roli.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Problemy społeczne

Poziom wyszczepienia Ukraińców jest o 20 pp. niższy niż Polaków. Ukraińskie mamy w Polsce wskazują na szereg barier

Różnice w kalendarzu szczepień, bariery językowe, nieznajomość polskiego systemu szczepień oraz obawy przed skutkami ubocznymi szczepionek – to jedne z najczęstszych problemów, które prowadzą do tego, że poziom wyszczepienia Ukraińców w Polsce jest niższy niż Polaków. To może mieć wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne w całym kraju. Fundacja Instytutu Matki i Dziecka podejmuje inicjatywę mającą budować postawy proszczepienne wśród imigrantów.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.