Badanie Samsung: Polacy nie chcą marnować jedzenia. Oto sposoby, jak temu zapobi
dfusion
Zygmunta Słomińskiego 7/777
00-195 Warszawa
lukasz.lyczkowski|dfusion.pl| |lukasz.lyczkowski|dfusion.pl
606825276
https://dfusion.pl/
Badania przeprowadzone przez Samsung dowodzą, że Polacy nie chcą marnować jedzenia, a od nowoczesnych technologii oczekują wsparcia w tym dążeniu.* Co możemy zrobić, aby zredukować liczbę odpadów w gospodarstwie domowym? Gdzie kończy się nasza odpowiedzialność, a wkracza technologia? Badania komentuje dr Monika Hoffmann – technolog żywności i żywienia.
Marnowanie żywności to ogromny problem dotykający większości państw na świecie, a do którego w znacznym stopniu przyczyniają się gospodarstwa domowe. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, aż 39% naszych zakupów spożywczych wyrzucamy do kosza. Te dane są zatrważające i skłaniają do poważnego zastanowienia się nad sposobami na lepszą organizację przestrzeni i życia domowego, w tym planowania zakupów i przechowywania żywności. Badania dowiodły jednocześnie, że aż 70% Polaków chciałoby ograniczyć marnowanie jedzenia w swoich gospodarstwach, co w perspektywie przyszłości napawa optymizmem. Od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od przejrzenia zapasów i zaplanowania listy zakupów pod kątem przygotowania konkretnych posiłków. W przypadku produktów wymagających przechowywania w warunkach chłodniczych, warto też upewnić się, że mamy wystarczającą ilość miejsca w lodówce. Wkładając zakupy do szafek czy chłodziarek przesuńmy te, których trwałość jest krótsza, tak by były w zasięgu ręki i zostały szybko zużyte. Ważne jest też rozmieszczenie produktów w lodówkach, zgodne z przeznaczeniem poszczególnych stref, które różnią się temperaturą czy też wilgotnością. Dzięki dopasowaniu warunków przechowywania do rodzaju żywności, wydłużymy jej świeżość i chętniej wykorzystamy ją do przygotowania posiłków – mówi dr Monika Hoffmann, technolog żywności i żywienia.
Dzięki rewolucyjnej technologii SpaceMax™ lodówki Samsung oferują większą przestrzeń do przechowywania. Zastosowanie specjalnego systemu izolacji pozwoliło zmniejszyć grubość ścianek urządzenia pozostawiając więcej miejsca na produkty spożywcze. Co więcej, przestrzeń w lodówce została idealnie rozplanowana. Nowe półki zaprojektowano tak, aby swobodnie można było na nich ustawiać naczynia i pojemniki o różnych kształtach i wielkości. Półki te możemy swobodnie wsuwać i wysuwać, gdy sięgamy po głębiej schowane składniki do naszych potraw, dzięki czemu niczego nie przeoczymy i łatwiej nam będzie przypilnować terminów przydatności do spożycia. Nowe lodówki Samsung Side by Side oferują aż do 652l pojemności do przechowywania żywności i napojów, dzięki czemu o wiele łatwiej jest zorganizować miejsce na produkty, a następnie je odnaleźć. Cool Select Plus to aż 5 inteligentnych trybów pracy do wyboru, w tym tryb umożliwiający zamianę zamrażarki w chłodziarkę. To gwarancja jeszcze bardziej elastycznej przestrzeni, którą możemy dopasować do bieżących potrzeb.
Technologie przeciw marnowaniu żywności
84% Polaków uważa, że nowoczesne lodówki pomogą im ograniczyć marnowanie produktów spożywczych. Za doskonałe efekty przechowywania odpowiadają specjalnie skonstruowane szuflady i komory gwarantujące optymalne ustawienie temperatury dla danych grup produktów. To od nas zależy czy produkty spożywcze będziemy wykorzystywać w sposób optymalny, ale dzięki wsparciu technologii możemy wyrzucać znacznie mniej jedzenia.
Niska temperatura przechowywania żywności wydłuża jej trwałość, a niektóre produkty takie jak mięso czy ryby, a także owoce i warzywa mogą utrzymać wysoką jakość nawet przez dłuższy czas, gdy zapewnimy im optymalne warunki przechowywania. Miejscem przeznaczonym dla mięsa są najczęściej dolne części lodówki, w których panuje najniższa temperatura. Nowoczesne lodówki wyposażone są w szuflady umożliwiające uzyskanie temperatury w granicach 0 do -1°C, co jest optymalną temperaturą do przechowywania surowego mięsa czy ryb i pozwala na ich dłuższe niż standardowe przechowywanie przy zachowaniu wysokiej jakości. Z kolei owoce i warzywa zachowują dłużej świeżość, gdy przechowywane są w przestrzeniach o podwyższonej wilgotności, co zapewnia ich jędrność i atrakcyjny wygląd – dodaje ekspertka.
Wyróżnikiem innowacyjnych lodówek Samsung są technologie wydłużające świeżość produktów. Dzięki nim zyskujemy pewność, że podczas przygotowywania codziennych posiłków w domowym zaciszu korzystamy ze zdrowych i smacznych składników. Komora Zero Optimal Fresh+ pozwala na dwa różne sposoby wykorzystania przestrzeni. Lewa część z niższą temperaturą (np. -1°C) będzie idealna do przechowywania mięsa, wędlin oraz ryb, a prawa, z wyższą temperaturą (np. 1°C), jest znakomita dla owoców i warzyw. W szufladzie Humidity Fresh+ panują natomiast idealne warunki do przechowywania owoców i warzyw. Prosta regulacja wilgotności dostosuje jej optymalny poziom do przechowywania owoców (do 70% wilgotności) lub warzyw (do 80% wilgotności) dzięki czemu pozostaną chrupkie i soczyste. Dedykowane przestrzenie w lodówce zostały skonstruowane w taki sposób, aby zadbać o nasze produkty, a także usprawnić pracę w kuchni.
Monika Hoffmann - dr inż., adiunkt dydaktyczny w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej na SGGW. Główne obszary działalności naukowej to żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego; projektowanie produktu żywnościowego; towaroznawstwo żywności przetworzonej, technologia produktów pochodzenia roślinnego; żywność funkcjonalna, nowa żywność, znakowanie żywności.
*Ogólnopolskie badanie zostało przeprowadzone dla firmy Samsung przez agencję badawczą Kantar Polska. Badanie zostało zrealizowane na reprezentatywnej grupie Polaków w wieku 18-54 lat N=1000 metodą wywiadów internetowych CAWI.
**Przykładowe warunki dla temperatury chłodziarki 1°C. Temperatura w lewej strefie jest obniżona o 2°C względem tej ustawionej w całym urządzeniu. Ustawienia temperatur w strefach są zależne od ogólnych ustawień chłodziarki.
SteelSeries prezentuje nowe słuchawki Arctis Nova Pro w kolorze białym
LAMAX NoiseComfort2 i LAMAX Party Go1: Daj się porwać dźwiękom ulubionej muzyki!
Premiery dystrybutora 4cv z okazji zbliżających się komunii
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Transport
Mazowieckie lotniska będą mogły wkrótce obsłużyć 40 mln pasażerów rocznie. Trwają przygotowania do modernizacji na Okęciu i w Modlinie
Lotnisko Chopina, które właśnie obchodziło 90. urodziny, może w tym roku obsłużyć nawet 20 mln pasażerów. To o 10 proc. więcej niż rok temu. Aby sprostać rosnącemu ruchowi turystycznemu w kolejnych latach, potrzebne jest jednak zwiększenie przepustowości. Planowana rozbudowa do 2028 roku pozwoli obsługiwać rocznie nawet 30 mln pasażerów. Łącznie z możliwościami lotnisk w Modlinie i Radomiu ma to być ok. 10 mln pasażerów więcej.
Ochrona środowiska
Stworzenie cyfrowego bliźniaka Ziemi coraz bliżej. Pomoże precyzyjniej przewidywać klęski żywiołowe
Na początku czerwca mają zostać uruchomione dwa pierwsze komponenty cyfrowej repliki Ziemi. To inicjatywa Komisji Europejskiej, w ramach której powstaje superzaawansowana symulacja zjawisk, m.in. atmosferycznych i klimatycznych, do jakich dochodzi na Ziemi. Oparte na bogatych zbiorach danych, m.in. ze zdjęć satelitarnych, i ich zaawansowanej analizie narzędzia pozwolą z dwutygodniowym wyprzedzeniem przewidywać zdarzenia pogodowe, precyzując prognozę do obszarów podzielonych na kwadraty o boku zaledwie kilku kilometrów. Będą mogły być wykorzystywane także w planowaniu miast, farm wiatrowych czy w rolnictwie. W tworzeniu rozwiązania bierze udział polski dostawca rozwiązań chmurowych.
Handel
Przygotowania do wdrożenia systemu kaucyjnego idą pełną parą. Przyszli operatorzy przeciwni zmianie daty na 2026 rok
Wkrótce Sejm ma się zająć nowym projektem przepisów dotyczących systemu kaucyjnego, którego start zaplanowano na styczeń 2025 roku. Przedstawione przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska zmiany dotyczą m.in. rezygnacji z podatku VAT i wprowadzenia tzw. mechanizmu podążania kaucji za produktem. – Wszystkie te zmiany oceniamy bardzo pozytywnie, one są niezbędnym elementem dla właściwego funkcjonowania przyszłego systemu kaucyjnego – mówi Aleksander Traple, prezes Zwrotka SA. Jak podkreśla, dalsze odkładanie w czasie terminu uruchomienia systemu kaucyjnego jest bezzasadne, ponieważ branża odpadowa, handel detaliczny i szereg innych podmiotów już od dłuższego czasu przygotowują się do jego wdrożenia.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.