| Mówi: | dr Adam Kuzdraliński |
| Funkcja: | prezes zarządu |
| Firma: | Nexbio |
Nowoczesne rolnictwo coraz chętniej sięga po nowe technologie m.in. do eliminowania pestycydów. Polacy tworzą innowacje na światowym poziomie
Branża rolnicza zwykle kojarzy się z ciągnikami, traktorami, hodowlą bydła i zbieraniem plonów. Tymczasem coraz częściej na polach wykorzystywane są różnego rodzaju innowacje, takie jak drony czy zdjęcia satelitarne, za pomocą których ocenia się jakość upraw z powietrza. Także polskie innowacje na rynku rolniczym są coraz bardziej doceniane na świecie. Polacy budują biotechnologiczne urządzenie, które pozwoli wyeliminować problem pestycydów. Z ich powodu rocznie na świecie umiera 200 tys. osób.
– Pojawił się pomysł na wdrożenie technologii DNA do rolnictwa. Razem z poziomem techniki, który tak szybko się rozwija, i z tą biotechnologią, która z naszej strony wchodzi do rolnictwa, to jest dopiero nowoczesne rolnictwo – mówi agencji informacyjnej Newseria Innowacje dr Adam Kuzdraliński, prezes zarządu firmy Nexbio, producenta innowacyjnych rozwiązań rolniczych.
Lab-on-chip to małe, przenośne laboratorium, które ma wykrywać nawet pojedyncze mikroorganizmy i śladowe ilości np. pestycydów. Obecnie firma Nexbio wykonuje takie analizy dla rolników, którzy przysyłają próbki, a badanie trwa od kilku dni do dwóch tygodni. Innowacyjne urządzenie ma je wykonać w znacznie krótszym czasie.
– Oznaczamy mikroorganizmy w próbkach roślin, które do nas spływają od rolników. Na tej podstawie już dziś mogą oni planować zabiegi środków ochrony roślin, nie podchodząc do tego w ciemno, tak jak było do tej pory. Rolnikowi daje to korzyści ekonomiczne, bo okazuje się, że z tej maksymalnej dawki, którą musiał stosować zapobiegawczo, robi się dużo mniejsza dawka środków. Ale jest to przede wszystkim korzyść dla konsumenta – mówi dr Adam Kuzdraliński.
Na całym świecie używanych jest ponad tysiąc różnych pestycydów. Dzięki nim rolnicy mogą uniknąć strat w uprawach żywności, jednocześnie z racji tego, że są to środki toksyczne, zatruwane jest środowisko naturalne oraz żywność, którą spożywamy. Toksyczność pestycydów zależy od wielu różnych czynników, prowadzone są też międzynarodowe działania mające na celu eliminowanie najbardziej szkodliwych z tych środków. Z tegorocznego raportu ONZ wynika, że każdego roku pestycydy są odpowiedzialne za 200 tys. przypadków zgonów z powodu ostrego zatrucia.
– To globalna sprawa, cały świat ma problemy z pestycydami. Są badania, które mówią, że ponad 85 proc. produktów spożywczych, które są na półce, zawierają pozostałości pestycydów, my to potem zjadamy. Są badania, które mówią o tym, że z tego powodu cierpimy nie tylko na choroby związane z wątrobą czy organami, które muszą sobie z tymi truciznami radzić, lecz także na nowotwory – alarmuje dr Adam Kuzdraliński.
W ostatnich latach wartość światowego rynku rolnego błyskawicznie się zwiększała. Jak informuje Bank Światowy, jeszcze w 2000 r. rynek ten wart był 1,1 bln dol., podczas gdy w 2016 r. jego wartość wyniosła blisko 3,2 bln dol. Najnowsze technologie, takie jak roboty czy sztuczna inteligencja, coraz częściej pojawiają się w branży rolniczej.
Firma NatureSweet uprawia pomidory na sześciu farmach w USA i Meksyku, korzystając przy tym z algorytmów sztucznej inteligencji izraelskiej firmy Prospera. Pomagają one kontrolować rozprzestrzenianie się chorób w szklarniach. Umieszczone w szklarniach kamery monitorują rośliny i wszczynają alarm, gdy zauważą szkodniki bądź usychające rośliny. NatureSweet prognozuje, że nowoczesna technologia pozwoli na zwiększenie plonów o 20 proc. Podobne zabiegi można stosować na całych polach.
– Z dronów lub za pomocą technologii związanej z satelitami można oceniać zdrowotność roślin i co aktualnie dzieje się na polu. Oceniając chociażby kolor czy inne parametry całego pola, jesteśmy w stanie stwierdzić, czy mikroorganizmy już nie spowodowały jakichś szkód albo czy np. w którejś części tego pola coś się nie dzieje – tłumaczy dr Adam Kuzdraliński.
Firma Resson stworzyła algorytm, który lepiej od człowieka rozpoznaje i klasyfikuje choroby roślin, a Abundant Robotics pracuje nad maszyną zbierającą twarde owoce. Przemysł rolny wydaje rocznie 2,6 mld dol. na rozwój nowych produktów. Sztuczna inteligencja może znacząco obniżyć te koszty.
– Takie roboty, jak lab-on-chip, drony czy autonomiczne pojazdy, które będą wykonywały określone czynności, spowodują, że w rolnictwie będzie mniej miejsca na błędy. Rolnictwo już dziś jest na naprawdę wysokim poziomie i widać, że ten poziom cały czas jest podnoszony – przekonuje prezes Nexbio.
Czytaj także
- 2025-11-06: Polscy plantatorzy tytoniu protestują przeciwko planom WHO i UE. Ostrzegają, że nowe regulacje mogą doprowadzić do likwidacji całego sektora
- 2025-10-23: Rolnicy protestują przeciw zmianom w unijnym budżecie. Obawiają się, że reforma WPR zagrozi bezpieczeństwu żywnościowemu Europy
- 2025-10-28: Pokolenie Z bardziej niż inne ceni work–life balance. Jego atutem są wysokie kompetencje cyfrowe
- 2025-10-20: Zbyt mało polskich firm i inwestorów stawia na wysokie technologie. Tracimy szanse na przyspieszony rozwój Polski
- 2025-10-27: Maja Todd: Ostatnie miesiące to najlepszy czas w moim życiu. Wróciłam na uczelnię i jestem gotowa na połączenie nauki z obowiązkami miss
- 2025-10-14: Sztuczna inteligencja przyspiesza diagnostykę i prace nad nowymi lekami. Algorytmy potrzebują testów na rzeczywistych danych pacjentów
- 2025-10-03: Badania jądrowe w Polsce przyspieszają. Potrzeba jednak do tego więcej kadr i środków
- 2025-09-29: Tegoroczne żniwa bezpieczniejsze niż rok wcześniej. Liczba wypadków w rolnictwie systematycznie spada
- 2025-10-06: Krzysztof Zalewski: Do końca roku jestem w trasie. Chcę też wypuścić jeden albo dwa nowe utwory i pracuję nad materiałem na kolejną płytę
- 2025-09-22: Polscy europosłowie podkreślają geopolityczne aspekty umowy z Mercosurem. Ich zdaniem to pośrednie wspieranie Rosji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Większa produkcja biogazu i biometanu poprawiłaby bezpieczeństwo energetyczne Polski. Teraz ich potencjał pozostaje niewykorzystany
Polska ma duży, ale wciąż niewykorzystany potencjał w produkcji biogazu i biometanu. Eksperci podkreślają, że w związku z rosnącym zapotrzebowaniem na gaz w elektroenergetyce i ciepłownictwie powinniśmy mocniej postawić na rozwój instalacji biogazowych i biometanowych. Można w ten sposób, po pierwsze, zmniejszyć zależność od importu gazu ziemnego, a po drugie, uzyskać stabilne, niezależne pogodowe i sterowalne źródło energii. Oba te aspekty są kluczowe dla bezpieczeństwa energetycznego.
Handel
Serwisy sprzedażowe pomagają rosnąć małym firmom w kraju i za granicą. Na Amazon co minutę kupowanych jest 70 produktów od polskich sprzedawców

86 proc. Polaków deklaruje, że ze względów bezpieczeństwa woli kupować na sprawdzonych marketplace’ach – wynika z badań Amazon.pl. Tak wysoki odsetek może oznaczać, że duże serwisy sprzedażowe będą przyciągać coraz większy ruch w sieci, co daje małym i średnim przedsiębiorcom nowe możliwości dotarcia do klientów, bez konieczności inwestowania we własny e-sklep i logistykę. W sklepie Polskie Marki na Amazon.pl jest ich już 1,2 tys. Wielu polskich sprzedawców wykorzystuje tę obecność także do rozpoczęcia eksportu swoich produktów.
Infrastruktura
Polska wzmacnia bezpieczeństwo energetyczne. Baza PERN w Dębogórzu dzięki rozbudowie stała się największą bazą paliwową w kraju

Polska intensyfikuje działania na rzecz wzmocnienia bezpieczeństwa energetycznego. Rozwój infrastruktury paliwowej, elektroenergetycznej i gazowej staje się strategicznym filarem budowy odporności państwa. Zakończono właśnie kluczową inwestycję PERN w Bazie Paliw w Dębogórzu, która – poprzez rozbudowę o trzy nowe zbiorniki – stała się największą tego typu bazą paliwową w Polsce. Spółka podpisała także wstępne porozumienie o współpracy z Zakładem Inwestycji Organizacji Traktatu Północnoatlantyckiego w sprawie przyłączenia polskiego systemu rurociągów do sojuszniczej sieci logistycznej.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.







|
|
|