News powiązane z ekologiczna żywność

2020-11-23 | 06:00
Technologie przyszłości
Żywność przyszłości będzie produkowana ekologicznie, a przy tym bogata w składniki odżywcze. Przed wejściem na europejski rynek czeka ją długi proces certyfikacji News powiązane z ekologiczna żywność

Żywność przyszłości będzie produkowana ekologicznie, a przy tym bogata w składniki odżywcze. Przed wejściem na europejski rynek czeka ją długi proces certyfikacji

Innowacje i technologie wkraczają do świata żywności. Trwają prace nad stworzeniem pełnowartościowych posiłków w formie tabletek. Coraz więcej mówi się o drukowaniu żywności w 3D. Można też wyhodować mięso bogate w białko wyłącznie z komórek. Przyszłością jednak jest żywność wyprodukowana bez szkody dla środowiska naturalnego, ograniczenie zużycia wody i niemal całkowita rezygnacja z plastiku. Powstają więc opakowania, które można skonsumować. Coraz częściej na rynek trafiają też nowe produkty, które mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.
więcej
2020-01-02 | 06:30
Prawo
Zmiany w znakowaniu żywności bez GMO. Nowe przepisy mogą jednak wprowadzać konsumentów w błąd

Zmiany w znakowaniu żywności bez GMO. Nowe przepisy mogą jednak wprowadzać konsumentów w błąd

Większość Polaków chce zakazu upraw roślin genetycznie modyfikowanych, a mając wybór, wybrałaby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO – wskazują badania, na które powołuje się resort rolnictwa. Od 1 stycznia zaczęły obowiązywać nowe zasady oznaczania takich produktów – „Bez GMO” w przypadku produktów roślinnych i „Bez stosowania GMO” w przypadku żywności pochodzenia odzwierzęcego. Nowy system znakowania ma pomóc konsumentom w świadomym wyborze, ale może jednak wprowadzać w błąd.
więcej
2019-12-16 | 06:00
Ekologia
Karmy dla zwierząt produkowane są już nie z mięsa, lecz z insektów czy produktów z recyklingu. Pozwala to znacznie ograniczać emisję dwutlenku węgla

Karmy dla zwierząt produkowane są już nie z mięsa, lecz z insektów czy produktów z recyklingu. Pozwala to znacznie ograniczać emisję dwutlenku węgla

Zrównoważony rozwój coraz jest coraz mocniej promowany w produkcji karm dla zwierząt. Polska firma opracowuje hipoalergiczną karmę dla psów opartą na komponentach warzywnych oraz białku i tłuszczach pozyskiwanych z insektów. Produkcja ma być przyjazna dla środowiska i zdrowia zwierząt. Trend promowania zrównoważonego rozwoju w produkcji karm jest coraz mocniej dostrzegalny na całym świecie. Powstają m.in. karmy z recyklingowanych odpadów spożywczych.
więcej
2016-07-18 | 07:10
Handel
Organic Farma Zdrowia będzie otwierać placówki franczyzowe

Organic Farma Zdrowia będzie otwierać placówki franczyzowe

Organic Farma Zdrowia, notowany na rynku NewConnect dystrybutor produktów ekologicznych, rozpoczęła sprzedaż swojego konceptu na zasadzie franczyzy. Pierwsze placówki pod szyldem firmy, ale do niej nienależące pojawią się na rynku w najbliższych miesiącach. Spółka nadal jednak będzie uruchamiać sklepy własne. Na początku lipca br. większość udziałów przedsiębiorstwa kupił włoski EcorNaturaSi.
więcej
2016-07-07 | 07:10
Giełda
Organic Farma Zdrowia ma nowego inwestora strategicznego. Za 63,4 proc. akcji włoski koncern EcorNaturaSi zapłacił ponad 39 mln zł

Organic Farma Zdrowia ma nowego inwestora strategicznego. Za 63,4 proc. akcji włoski koncern EcorNaturaSi zapłacił ponad 39 mln zł

Specjalizująca się w handlu produktami ekologicznymi, notowana na rynku NewConnect spółka Organic Farma Zdrowia ma nowego inwestora strategicznego, tym razem branżowego. Został nim włoski koncern EcorNaturaSi, jeden z największych dystrybutorów ekożywności oraz produktów biodynamicznych w Europie. Za 63,4 proc. akcji krajowego potentata Włosi zapłacili 39,07 mln zł.
więcej
2015-05-21 | 06:45
Handel
Polacy chcą być świadomymi konsumentami i popierają patriotyzm ekonomiczny, ale nie umieją dokonywać takich wyborów

Polacy chcą być świadomymi konsumentami i popierają patriotyzm ekonomiczny, ale nie umieją dokonywać takich wyborów

Patriotyzm ekonomiczny to trend, który jest coraz popularniejszy na świecie. Społeczeństwa zachodnie zwracają coraz większą uwagę na to, by kupować towary wyprodukowane w ich kraju, a patriotyzm konsumencki jest promowany także przez polityków. Wielu Polakom takie świadome wybory są bliskie, jednak w praktyce nie bardzo im się to udaje. Wyjątkiem jest branża spożywcza.
więcej
2015-05-15 | 06:15
Żywienie
Slow food zamiast fast foodu. Polacy stawiają na potrawy przygotowywane ze świeżych produktów

Slow food zamiast fast foodu. Polacy stawiają na potrawy przygotowywane ze świeżych produktów

Kulinarna mapa Polski jest coraz bardziej zdominowana przez slow food. Wśród konsumentów furorę robią dania z produktów ekologicznych, a przygotowywane w błyskawicznym tempie hamburgery i kebaby są odstawiane na bok. Slow food to też powrót do lokalnej kuchni i tradycyjnych przepisów.
więcej