Mówi: | Magda Gessler |
Funkcja: | restauratorka |
Magda Gessler: Moja restauracja Słodki Słony przekształciła się w sklep. Można zamówić w nim potrawy wielkanocne, które kochamy
Zdaniem Magdy Gessler mimo trudnej sytuacji spowodowanej pandemią koronawirusa powinniśmy postarać się spędzić nadchodzące Święta Wielkanocne radośnie i spokojnie. Tłumaczy, że obecnie, gdy każde wyjście z domu niesie ze sobą ryzyko zarażenia, warto korzystać z możliwości zamawiania potraw i produktów spożywczych. Jej restauracja Słodki Słony przekształciła się obecnie w sklep, w którym można zamówić dania i wypieki wielkanocne.
– Święta w tym roku będą szczególne, pełne zadumy. Nie możemy opuszczać swoich dotychczasowych miejsc izolacji, musimy zostać w domu. Z rodziną i bliskimi powinniśmy być sercem i myślami. Obecny czas możemy jednak urozmaicić ekskluzywnymi wyrobami domowymi, takimi jak: świąteczna babka, sernik wiedeński lub krakowski czy ciasto drożdżowe – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Magda Gessler.
SARS-CoV-2 rozprzestrzenia się na całym świecie w zastraszającym tempie. Zdaniem restauratorki ważne jest, żeby zastosować się do nakazu pozostania w miejscach zamieszkania oraz nie lekceważyć zagrożenia. Gessler dostosowała działalność swoich restauracji do obecnej sytuacji. Ma nadzieję, że zmiany, które wprowadziła, pozwolą klientom również w okresie świątecznym cieszyć się smakiem potraw przygotowywanych przez nią wraz z pracownikami.
– Restauracja Słodki Słony obecnie przekształciła się w sklep. Wszystkie produkty są wystawione w witrynie. Jest również lada, więc aby dokonać zakupu, nie trzeba wchodzić do środka. Personel nie ma bezpośredniego kontaktu z klientami. Odbieramy nasze zamówienia bezpieczniej niż w tradycyjnym sklepie, bo wszystkie produkty są zapakowane w szkło – tłumaczy.
Zdrowa, zbilansowana dieta dostarcza organizmowi niezbędne składniki odżywcze i pozytywnie wpływa na jego odporność. Oferta potraw, w które można zaopatrzyć się w restauracji Magdy Gessler, jest bardzo szeroka. Nie brakuje w niej również tradycyjnych świątecznych przysmaków. Wszystkie dania przyrządzone są ze świeżych składników najwyższej jakości – jest to bowiem gwarancja dobrego smaku.
– Na stronie restauracji znajduje się lista potraw, które można zamówić na święta. Oprócz ciast w ofercie znajdują się także żurek czy rosół. Mamy gulasz węgierski, bigos myśliwski, sznycle czy pierogi. Kolejka przed wejściem jest nieduża. W konsekwencji można podjechać samochodem i zapakować zakupy bezpośrednio do niego. Sprzedawczynie są ubrane w stroje ochronne, a płatność odbywa się bezgotówkowo – informuje restauratorka.
Zdaniem Magdy Gessler Polacy są tradycjonalistami – święta kojarzą się im przede wszystkim z rodzinnym ciepłem i wzajemną bliskością. Tłumaczy jednak, że w tym roku powinniśmy powstrzymać się od jakichkolwiek spotkań. Zaniechanie kontaktów spowoduje, że pożegnamy pandemię koronawirusa możliwie jak najszybciej i już wkrótce będziemy mogli wspólnie cieszyć się normalnością.
– Zamawianie pożywienia to obecnie dobre rozwiązanie. W tym trudnym czasie powinniśmy pozwolić sobie na odrobinę luksusu. Święta to idealny moment, żeby sprawić sobie przyjemność. Zamówmy potrawy, które kochamy najbardziej i które są podstawą Świąt Wielkanocnych – dodaje.
Tadeusz Müller (syn Magdy Gessler): Mama jest skarbnicą wiedzy medycznej. Gdy coś doradzi, człowiek zdrowieje
Magda Gessler: otworzyłam sklep internetowy. Powstał, by wszyscy mieli dostęp do smakołyków, które pamiętam z dzieciństwa
Magda Gessler: Nowy szef kuchni U Fukiera jest nieduży jak Calineczka. Ale zachowaniem przypomina Napoleona
Czytaj także
- 2024-03-28: Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
- 2024-03-25: Marta Wiśniewska: Nie rozumiem fenomenu mazurka. Na Wielkanoc zrobię pyszną, tłustą paschę z bakaliami
- 2024-03-26: Piotr Zelt: W tym roku na Wielkanoc jadę na narty w Alpy. Chyba wszystkim jest na rękę, że będę gdzieś daleko
- 2024-03-27: Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
- 2024-02-19: Kasy samoobsługowe mają wpływ na spadek lojalności klientów. Irytuje ich brak pomocy kasjera przy większych zakupach
- 2023-12-22: Aneta Glam-Kurp: Tym razem święta i sylwestra spędzimy w Miami. W domu zawsze mamy szampana na 800 osób
- 2023-12-20: Edyta Zając: Prezenty świąteczne dla bliskich kolekcjonuję już od pół roku. Po prostu lubię być przygotowana
- 2023-12-21: Barbara Kurdej-Szatan: W tym roku w swoim domu organizuję święta dla całej rodziny. Z kolei na sylwestra jedziemy na narty w Alpy
- 2023-12-19: Cykl życia ubrań jest coraz krótszy. Nosimy je raptem kilka razy, a potem większość trafia do śmieci
- 2023-12-20: Medyczne fake newsy rozprzestrzeniają się jak choroby zakaźne: szybko i łatwo. Najbardziej podatni są ludzie młodzi
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.