Komunikaty PR

Jak powstają najlepsze steki na świecie?

2017-09-22  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt
Aldona Rusiniak
Ottimo PR

Kazachska 7/88
02-999 Warszawa
kontakt|ottimopr.pl| |kontakt|ottimopr.pl
790499898
ottimopr.pl/
Do pobrania PR21092017 ( 0 MB )

Argentyńczycy, Hiszpanie czy Włosi to znani na świecie producenci pysznych mięs, koneserzy smaku i życia. Wiedzą jak powstaje dobry stek, że mięso potrzebuje czasu i odpowiednich warunków by nabrać soczystości i skruszeć, wiedzą także, że cały sekret tkwi w procesie suchego sezonowania mięsa. Kiedyś wiedza o tym jak to osiągnąć była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Współcześnie restauratorów, sklepikarzy i producentów na całym świecie wspierają w tym procesie profesjonalne urządzenia, m.in. specjalistyczne szafy Dry Age, które od września roku dostępne są w ofercie firmy UNISCALE.

Podróżujący po świecie klienci poznali smak pysznych T-bone steków i teraz chętnie chcieliby tego smaku skosztować raz jeszcze w domu. Trudno jednak dotychczas było kupić mięso, które umożliwiałoby im przygotowanie tak doskonałego steku, jaki jedli w Hiszpanii czy we Włoszech. Wołowinę sezonowaną na sucho oferowały bowiem dotychczas przede wszystkim ekskluzywne restauracje i sklepiki mięsne i to głównie na zachodzie. O znalezieniu takiego produktu w supermarkecie, nawet tym ekskluzywnym, trudno było marzyć. Supermarkety, które chcą mieć w swojej ofercie taki produkt, zaopatrując się u dużych producentów otrzymują bowiem wołowinę sezonowaną na mokro, której proces produkcji jest tańszy, szybszy, ale produkt mimo że kruchy, nie ma odpowiedniej soczystości oraz dodatkowych walorów smakowych, które uzyskać można tylko w procesie suchego sezonowania mięsa.

Obecnie sytuacja może się zmienić i nawet najbardziej wymagający klienci wkrótce będą mieli szansę skosztować lub też przygotować w domu pyszne steki z wołowiny sezonowanej na sucho, kupionej w dobrym supermarkecie czy dobrze zaopatrzonym sklepiku z mięsem. Czemu?

Współcześnie proces produkcji mięsa sezonowanego na sucho nie wymaga tak specjalistycznej wiedzy i wspierany jest przez nowoczesne urządzenia typu Szafa Dry Age, która od września tego roku jest dostępna w ofercie firmy UNISCALE. Wyprodukowanie i sprzedanie najwyżej klasy wołowiny nie będzie wymagało już specjalistycznej wiedzy czy jechania na drugi koniec kontynentu. Szafa Dry Age zaprojektowana i zaprogramowana została tak, aby przy minimalnej obsłudze, odrobinie dobrej woli i czasu powstawał produkt idealny.

Rozwiązania szafy Dry Age

Szafy Dry Age służą do sezonowania wołowiny na sucho, w kontrolowanej temperaturze od 1°C do 3°C, w wilgotności względnej od 50% do 70%, przy odpowiednim obiegu powietrza, przez co najmniej 7 dni (zalecane 21 dni lub więcej). Produkty tracą wówczas nawet 20% wagi, przez co koszt ich wytworzenia może być nawet o 25% wyższy niż w przypadku metody sezonowania na mokro, lecz ta jakość warta jest swej ceny i klienci o tym wiedzą! Supermarkety nie oferują zazwyczaj wołowiny sezonowanej na sucho z powodu właśnie tych kosztów, czasochłonności dojrzewania, a także z powodu konieczności dysponowania odpowiednim zapleczem.

Szafa Dry Age rozwiązuje ten problem, będąc urządzeniem stosunkowo niewielkim oraz łatwym w obsłudze i utrzymaniu. Należy pamiętać, że zwykła lodówka nie może być alternatywą dla naszych wyrobów z powodu zbyt dużych wahań klimatu sezonowania.

Mięso umieszczone w szafie Dry Age dojrzewa długo w kontrolowanych warunkach temperatury, wilgotności iprzepływu powietrza. Wilgoć zawarta w produktach odparowuje, a włókna rozpadają się pod wpływem naturalnych enzymów. Mięso jest twarde, suche i wygląda na sczerniałe, lecz pozory mylą: wewnątrz jest jasnoczerwone i miękkie, jak masło!

Dostarczane szafy są przetestowane, skonfigurowane, zindywidualizowane na zamówienie i gotowe do użycia. Wprowadzone fabrycznie ustawienia wynikające z wieloletniego doświadczenia zapewniają optymalny rezultat. Modyfikowanie tych parametrów jest niezalecane.

Szafy Dry Age to efekt współpracy firmy Uniscale z firmą Nice to Meat– prawdziwym specjalistą z branży, dostawcą tradycyjnych wyrobów mięsnych o najwyższej jakości, zaopatrującym od ponad stulecia najlepsze hotele i restauracje (http://www.nicetomeat.nl). Oprócz ulepszeń wizualnych, w usprawniono m.in. obieg powietrza, chłodzenie i sterowanie szafą.

Więcej informacji o urządzeniach do suchego sezonowania mięsa na można znaleźć na nowej stronie www.uniscale.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Handel Caffè Vergnano będzie sprzedawać kawę w opakowaniach z odzyskanego plastiku Biuro prasowe
2020-08-04 | 08:00

Caffè Vergnano będzie sprzedawać kawę w opakowaniach z odzyskanego plastiku

Najpopularniejszy produkt z linii HoReCa Caffè Vergnano zyskał nowe, bardziej przyjazne środowisku opakowanie. 2,5 kilogramowy pojemnik z kawą produkowany jest w 50% z odzyskanego
Handel Superior Taste Award dla piwa Łomża Jasne
2020-07-20 | 13:15

Superior Taste Award dla piwa Łomża Jasne

Piwo Łomża Jasne - flagowy produkt z portfolio marki Łomża, otrzymało prestiżową nagrodę w Superior Taste Award. Dwie złote gwiazdki podkreślają wybitny smak oraz jakość. VAN PUR S.A.
Handel BRAK ZDJĘCIA
2020-07-06 | 09:40

AliExpress z nową platformą Connect

Podczas warsztatów „When The East Meets The West” ambasadorzy nowej platformy AliExpress Connect podzielili się spostrzeżeniami na temat najgorętszego trendu w handlu detalicznym na świecie – rozrywką zakupową.

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Złote Spinacze 2020 - zgłoszenie

Firma

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Robotyka i SI

Telewizja coraz chętniej wykorzystuje kamery z możliwością sterowania w czasie rzeczywistym i rozszerzoną rzeczywistość. Pandemia przyspieszyła ich rozwój

Choć branża medialna i rozrywkowa sporo straciła na pandemii, to koronawirus pozytywnie wpłynął na rozwój innowacji, zwłaszcza w wydarzeniach transmitowanych na żywo. Producenci telewizyjnego sportu przetestowali nowinki technologiczne, m.in. nagrania z drona czy umieszczenie kamery na strojach sędziów. Przyszłością jest też połączenie elementów rzeczywistych z wirtualnymi i zastosowanie kamer sterowanych na żywo, które pozwolą uchwycić emocje zawodników, a widzom umożliwią bezpośredni udział w wydarzeniu.